İYİ Parti milletvekilleri, Merkez Bankası Başkanı’na sordukları soruya yanıt alamayınca salonu terk etti: Açıklamaktan korkuyorlar
Kriz, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Meclis’te yaptığı sunumla patlak verdi. İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ve İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Kavcioğlu’nun borsa korumalı mevduat (KKM) uygulamasının bedelini açıklamayı reddetmesine tepki gösterdi. Sorularına cevap alamayan iki milletvekili salonu terk etti.
“TEPKİ OLARAK KOMİSYONDAN AYRILDIK”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Yılmaz, “Kısa bir süre önce TBMM’ye bir torba kanun geldi. Bu torbanın konularından biri de KKM ile ilgili yönetmeliğin bir yıl daha uzatılmasıydı. Biz neyle uğraşıyoruz, maliyeti nedir öğrenmek istedik. Hazine bunu açıkladı ama Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası açıklamadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bir yetkilinin yanımıza gelmesini istedik. heyet ve haber verin.Uzun süre bekledikten sonra bir yetkili yanımıza geldi ama ‘Ben size bunu söylüyorum.Benim bilgi vermeye yetkim yok.Mevzuat buna izin vermiyor.Biz de protesto ettik.Biz de dedik. : ‘Türkiye Cumhuriyet Devlet Merkez Bankası milleti temsil eden milletvekillerine nasıl bilgi vermez?’ Lidere ortasına gir dedik ve ‘Ya şu arkadaşı buradan çıkar, toplantıya ara ver sonra ilgili mercii, üst makamı ara o bize haber verir’ dedik ama lider gitmedi. Biz de buna tepki olarak o dönemde komiteden ayrıldık.” ifadeleri kullandı.
“SİZİN YANLIŞLARINIZA BURADA ŞAHİT OLAMIYORUM”
Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Bugün geldiğimiz noktada sayın lider sunum yaptı. Sunumun ardından eleştiri ve tartışma aşamasında yönetim kurulu başkanı ‘Bu konuda daha önce verilmeyen bir bilgi vermediniz’ dedi. Bu konuda da söyleyeceğiniz bir şey yok mu?’ Ama Merkez Bankası bize yarım saat verdi, discus çekti yine bir şey demedi, eski Merkez Bankası Başkanı olarak bazı hatalarına beni şahit etti, ben de orada tepki gösterdim, ‘Ben sizin hatalarınıza şahit olamam’ dedim. burada.’ .
“BİLGİ ALMADIĞIMIZDA NELERİ KONUŞACAĞIZ”
Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Kanunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kanununda böyle bir şey yok. Merkez Bankası her gün karını zararını hesaplıyor. Her şeyi anında ortaya koyabiliyor. böyle bir bahanenin arkasına saklanarak açıklayamayacaklarını söyledi, siz de öyle zannediyorsunuz, biz komisyondan ayrıldık.
“BUNU TOPLUMLA PAYLAŞMAKTAN KORKUYORLAR”
20 Aralık 2021 tarihinde Merkez Bankası bilançosu ve değerleme hesabındaki gelişmeleri gün gün gösteren bir tablo paylaşmıştım. Bugün itibariyle bu değerleme hesabının sayısı 350 milyar TL’ye yaklaştı. Merkez Bankası’nın 60 milyar dolar pozisyon açığı var. Türk lirası dolar karşısında 1 lira kaybederse bu 60 milyar lira eksi yazar. İçinde altın var. Alttan kaybolan ölçüler buraya yazılır. Bu nedenle altının değerlenmesinden kaynaklı 350 milyarlık kayıptan kaynaklanan fiyat hareketlerinden kaynaklanan durumu artı veya eksi çıkardığımızda kalan rakam çok büyük bir rakam. Muhtemelen halkla paylaşmaktan korkuyorlar. O yüzden bu konuyu bizimle paylaşmadılar diyorum.”
“MERKEZ BANKASI BAŞKANI TARAF DEĞİLDİR”
Naci Çinişli ise şunları söyledi: “Önder Bey’in buraya gelişine kadar gazetecilerin dikkatinden görüyoruz ki öyle olağan bir durum yok. Bütçe peşinden geldiği elbette doğru değil. Önder Bey o kadar yetersiz bir sunum yaptı ki maalesef AK Parti sözcüsü gibi konuştu.Ayrıca belirlenen bağımsızlık unsurunu da ihlal ediyorlar.Merkez Bankası Başkanı parti üyesi değil.Parti yetkilisi değil,parti sözcüsü de değil. ne de bir hükümet sözcüsü.Belirlediği ve belirleyeceği politikaları bize anlatmalıydı.Sorularımızı yanıtlamalıydı.Ancak okuduğu metinden anladığım kadarıyla AK Parti kurmaylarına bir metin dağıtmıştık. iktisat üzerine ve bir aydır bütçe görüşmeleri sırasında bu metni neredeyse cümle cümle dinledim, farklı bir şey duymadım, aynen metin tekrarlanmış gibi.
“BUGÜN ASKERİ EĞİTİM YERİNE BÜROKRATİK BİR EĞİTİM GELDİ”
Çok üzgünüm, bugün yine Meclisimize bir prestij ve haysiyet suikastı yapılmıştır. Askeri vesayetten kurtulduk diyoruz, Türkiye Cumhuriyeti devleti yıllarca askeri vesayetin sıkıntılarını yaşadı. Ancak günümüzde askeri vesayetin yerini bürokratik bir vesayet almıştır. Bugün siyaset bürokratik bir vesayet altında eziliyor, TBMM iradesine ipotek konuyor. Milletin emanetini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hakkıyla taşımaya çalışan bir milletvekili olarak bundan derin üzüntü duyuyorum. Burada sorulan sorulara cevap verilmemesini kınıyorum. Milletvekilimiz Durmuş Yılmaz, ‘Gizli bir görüşme yapalım, sonraki celsede bu rakamları bize açıklayın’ önerisinde bulundu. Bu rakamları açıklayamamaları, kusurlarını örtme çabasıdır, başka bir şey değil. KKM adı verilen uygulama ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin topladığı vergilerden bir azınlığa bütçeden sermaye transferi yapılmaktadır. Biz de buna karşıyız, hem ekonomik hem de vicdani olarak yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Bu toplantıdan çıkmaktan başka çare bulamadık. Buradaki birincil amacımız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve milletimizin onurunu yüceltmek ve korumaktı. Aksi takdirde, orada oturup dinlemek kolaydı. Milletimiz adına yapmamız gereken bu muameleyi protesto etmekti ve bunu da yaptık.
“SARAY MECLİSİNE MEYDAN OKUYUN”
Türk ekonomisini dolara endeksliyorlar. Hatta Türkiye ekonomisini ABD Merkez Bankası’nın insafına bıraktılar. Tarafımıza açıklanan döviz rezervlerinin detaylarına ilişkin herhangi bir yanıt alamadık. Yaklaşık bir döviz rezervi rakamı verildi. Ne kadarı takas, ne kadarı diğer borçlar diye bir cevap alamadık. Saray şimdi Meclis’e meydan okuyor.”