TMO silolarında meydana gelen patlamada yaralanan 12 kişiden 3’ü taburcu edildi
TMO silolarında meydana gelen patlamada yaralanan 12 kişiden 3’ü taburcu edildi (3)
Kocaeli Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Elma, Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) silolarında meydana gelen patlamanın nedeni hakkında konuştu. Mehmet Elma, buğday, un, şeker ve kömür gibi organik eserlerde bulunan karbon elementinin yanmaya neden olması gerektiğini, bu eserlerin toz halinde olduğu ortamlarda çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti. elma dedi ki:
Özellikle tahıl eserinin neden olduğu patlama hakkında bilgi sahibiyiz; Tam olarak neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Bunu bilmek için önceden bir araştırma yapmak gerekir. Bu konuda uzman arkadaşlarımızla birlikte özellikle her platformda bu konuya talip olduğumuzu dile getirmeye çalışıyoruz. Tahıl işi de karbon elementini içeren bir elementtir. Karbon dediğimizde kömürdedir, şekerdedir, undadır. Bu çalışmalarda karbon elementinden dolayı yanıcı, yanıcı ve patlayıcı ortamlar oluşabilmektedir.
‘PATLAMADAN KORUNMA BELGESİNİN ÇALIŞMASI İÇİN GEREKLİ’
Patlamanın gerçekleşmesi için 3 kural olduğunu belirten Mehmet Elma, “Bir tanesi yanıcıdır; yanıcı madde dediğimiz tahıl işimiz. Yanında yeteri kadar hava ve onu yakmaya yetecek kadar ısı olabilir. , statik elektrikten kaynaklanan problemler olabilir, mağduriyetler olabilir.Buradaki süreci incelemeden rastgele bir şey söylemek doğru olmaz.Kesinlikle gözden geçirmek gerekir.Bu tür ortamlar ile ilgili ‘Patlamadan Korunma Belgesi’ dediğimiz şey bizim mesleğimizin gereğidir. güvenlik uzmanı arkadaşlar bilir.’Patlamadan Korunma Belgesi’ üzerinde çalışmak gerekir.Bütün işletmelerde,tüm endüstriyel tesislerde yapılması gereken çalışma budur.Çünkü birçok kişi ‘Tahıl nasıl patlar’ diye düşünür ama bir İçerisindeki karbon elementinden dolayı yanıcı ve patlayıcı ortam oluşur.3 adet kaideyi ortada tuttuğumuzda patlamaya sebep olabilir dedi.
‘GİYİLMİŞ GİYSİLER BİLE STATİK ELEKTRİK YARATABİLİR’
Elma, giyilen kıyafetlerin de statik elektrik oluşturduğunu ve bunun tetikleyici olabileceğini belirtti. Bunu özellikle iş güvenliği uzmanı, kimya mühendisi, meteorolojik malzeme mühendisi olan meslektaşlarımızla detaylı bir şekilde yapabilir ve sonrasında sebebi hakkında bilgi verebiliriz. Normal yürürken bile giydiğiniz kıyafetlerden statik elektrik oluşturduğunuzda bile patlayıcı bir ortamdır. Buna dikkat etmem gerekiyor. Bunlara önlem alabilmek için ‘Patlamadan Korunma Belgesi’ çalışması yapılması gerektiğini söyledi.
‘KARBON HER YERDE YANMAYA VEYA PATLAMAYA NEDEN OLABİLİR’
Karbon elementinin olduğu her yerde yanma veya patlama meydana gelebileceğini vurgulayan Elma, “Sadece işletmelerde değil; Günlük hayatımızda talaşların neden olduğu ortamlarda başta mobilya kolu olmak üzere birçok yerde önemli ölçüde toz birikimi meydana gelmektedir. Bu şeyi tutuşturmak için yeterli hava ve ısı ile bir patlama meydana gelebilir. Bu yüzden dikkatli ve dikkatli olmalısınız. Organik eserler de karbon elementini içerir. Karbon elementi her yerde yangına veya patlamaya neden olabilir. Buğdayın tutuşması başka, sıcaklığı başkadır. Un başka, şeker başka. Bu nedenle bu kural ve koşullar dikkate alınarak gerekirse soğutma yapılmalıdır. Gerekirse, rastgele bir elektrik kaçağına karşı önlem almak gerekir. Bununla ilgili ATEX Yönetmeliği var. Bilhassa bu direktiflere bağlı kalınarak bu tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.