Psikiyatrist Dr. Firdevs Seyfe Şen: Olası İstanbul depreminin yarattığı kaygıyla nasıl baş edilir?
Kahramanmaraş’ta ülkemizi kasıp kavuran depremlerin ardından gündeme gelen olası İstanbul depreminin etkisine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, beyin sarsıntısı korkusuyla başa çıkmak için tavsiyelerde bulunuyor.
Kişinin öncelikle alması gereken tedbirlere odaklanarak kontrolünü sağlamasını tavsiye eden Şen, kişinin kontrol edemediği noktalarda uzun süre takılıp kalmaması gerektiğini vurguluyor. Şen’e göre kişinin kendini rahatlatması, pozitif kalması ve zihinsel gücünü geliştirmeye zaman ayırması için kişinin kendisine yakışabilecek faaliyetlerle meşgul olması önemlidir.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, olası İstanbul depreminde yaşanan sorunlar ve baş etme yolları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Olası İstanbul sarsıntısı gündeme getirildi
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından olası İstanbul depreminin medyada hep dile getirildiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, herkesin bu konuda yoğun bir telaş içinde olduğunu söyledi. Travma sonrasında insanların suçluluk duygusu hissedeceğini kaydeden Psikiyatrist Dr. Firdevs Seyfe Şen, “İstanbul’dan başka bir şehre taşınamayanlar için en doğrusu ellerinden ne geliyorsa. Oturduğunuz ev ve yaşadığınız bölge ciddi bir şekilde değerlendirilmelidir. Evin güvenliğinin öğrenilmesi için ilgili yerlerden rapor alınmaya çalışılmalıdır.” söz konusu.
Egzersiz evde yapılmalı
Depreme hazırlık konusunda pratik yapmanın değerli olduğunu ifade eden Psikiyatrist Dr. Firdevs Seyfe Şen, “Travma anında rutinde olmayan bir şeyi yapmak çok zor. Bu noktada evde zaman zaman tatbikatlar yapılmalıdır. Deprem çantası hazırlamak, depremlerin buluşma yerlerini keşfetmek insanı kısmen de olsa iyi hissettiren şeyler.” tavsiye verdi.
Gelecek için iyi faaliyetlerde bulunun
Deprem korkusuyla baş edebilmek için tekliflerde bulunan Psikiyatrist Dr. Firdevs Seyfe Şen, “Bireyin kaygıyla baş etmesine yardımcı olabilecek en değerli şey pozitif psikolojidir. İnsan doğası gereği her zaman yapamayacağı, yaşayamayacağı ve başaramayacağı şeylerle uğraşır. Ancak böyle dönemlerde bunun hiçbir katkısı olmayacak, daha çok endişelenecek ve gerginliği artıracaktır. Dolayısıyla böyle bir düşünce ya da korku aklına geldiğinde kişi kendi adına yapabileceklerini kontrol etmeli, kontrol edemediklerini ise uzun süre ertelememelidir. Günlük hayatta kişinin mümkün olduğunca kendisine yakışabilecek faaliyetlerde bulunması faydalı olacaktır.” söz konusu.
Psikolojik dayanıklılık geliştirmeye zaman ayrılmalıdır.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, bazen sorunun çok yorucu olabileceğine ve kişide çok işkolik bir duruma yol açabileceğine değinerek, “Her zamankinden farklı bir şey yapılıyorsa durup ne oluyor diye sormak lazım. Yoğun gerginlikle baş edebilmek için kişinin kendini fark etmesi ve farkındalığını geliştirmesi çok değerlidir. Olumlu kalmak ve zihinsel sağlığı iyileştirmek için zaman ayrılmalıdır. Bu eylemler korku ve endişeyi azaltacak, ancak tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Ne de olsa kaygı insanı tehlikeye hazır olmaya iten bir faktör, çok fazla değilse değerlidir.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı